Destek > Aydınlatmada Kullanılan Terimler > 

Aydınlatmada Kullanılan Terimler


CRI nedir? (Renk dönüşüm indeksi-Homojenlik)  
CRI - (Color(renk) Rendering(Sunum), Index(İndeks), = Renk Sunum İçeriği) - Renk Sunumu bir ışık kaynağının cisimlerdeki renk üretimidir. 0-100 arasında değerlendirilir. 100 en canlı rengi gösterir. 80 CRIlık bir ışık kaynağı 60 CRIlıktan daha canlı ışık verir. Sembolü RA dır.  (Renk Dönüşüm İndeksi)

Watt nedir? (Güç)   
      Uluslararası standart güç birimidir. Aynı zamanda elektriksel güç birimi olarakda gösterilir. W harfiyle yada Wt. diyede gösterilir.
W=U.I
Örneğin;
Normal (Akkor) bir ev ampülü 25 ile 100 watt arasında güce sahiptir. Floresan lambalar benzer miktarda ışık üretmek için normal olarak 5 ile 30 watt tüketirken benzer LED lambalar yaklaşık 0,5 ile 6 watt arasında güç kullanır.Elektriksel Güç
Elektrikli aletlerin bir saniyede harcadığı enerji miktarı birbirinden farklıdır. Birim zamanda harcanan enerji miktarına elektriksel güç denir.

LÜMEN Nedir? (ışık Akısı) 
Işık Enerjisinin ölçüsüdür. Diğer bir deyişle bir ışık kaynağından her yönde çıkan toplam ışık lümenle ifade edilir. Lümen ne kadar yükse ise ışık o kadar parlak gözükür.                     (Lm yada L diye de gösterilir)

Beam Angle (Işık Açısı) 
Bir aydınlatma ürününün reflektörü veya lensine bağlı olarak ışık kaynağından çıkan ışığın düştüğü yerdeki yaptığı açıdır.
Ör: Genel Aydınlatmada genelde 100, objeleri aydınlatmada ise 24 derece ürünler kullanılmaktadır.

IP Nedir? (Koruma Sınıfı)   

Aydınlatma armatürleri yabancı cisimler, toz ve rutubete karşı koruma derecelerine göre IES standartlarına uygun IP(International Protection )numaralarına göre sınıflandırılmaktadır. IP (X1; X2 ) birinci rakam yabancı cisim ve toz girişine; ikinci rakam ise su sızdırmazlığına karşı koruma sınıfını ifade etmektedir.

1. Rakam:
1. 50 mm den büyük katı cisimlere karsı korumayı,
2. 12 mm den büyük katı cisimlere karsı korumayı,
3. 2,5 mm den büyük katı cisimlere karsı korumayı,
4. 1.0mm den büyük katı cisimlere karsı korumayı,
5. Toza karsı korumayı,
6. Toz geçirmeyecek şekilde korumayı belirtir.

2. Rakam:
1. Damlayan suya karsı korumayı,
2. 150 ye kadar eğik durumda damlayan suya karsı korumayı,
3. Püskürtülen suya karsı korumayı,
4. Sıçrayan suya karsı korumayı,
5. Fışkıran suya karsı korumayı,
6. Şiddetli su fışkırmasına karsı korumayı,
7. Suya daldırıp çıkarmaya karsı korumayı,
8. Su altında kullanılabilecek düzeyde korumayı belirtir.

Life Time nedir? (Ürün Ömrü)
Standart çalışma koşullarında lambanın ortalama kullanım süresine Lamba ömrü denir. Şebeke gerilimindeki dalgalanmalar, toz nem, sarsıntı, açma-kapama sıklığı, ortam  sıcaklığı, kullanılan starter, balast gibi  elemanların özellikleri lamba ömrünü etkiler.

 KELVIN nedir? (Işık Rengi)  
Teorik olarak renk sıcaklığı, siyah bir kütlenin belirli bir renkte ışık vermesi için ısıtılması gereken sıcaklıktır. Birimi Kelvin’dir. Düşük renk sıcaklığı, kırmızı/sarı tonlarında daha sıcak renkleri, yüksek renk sıcaklığı da mavi tonlarını ifade eder. Renk sıcaklığı insan psikolojisi üzerinde etkilidir.

Aydınlatılacak yerin özelliklerine ve işlevine göre uygun renk sıcaklığı seçilmelidir Kelvin Sıcaklığı ışık kaynağının kendisinin genel rengini ifade eder. Bir ışığı sıcak ya da soğuk olarak ifade ettiğinizde onun kelvini hakkında bilgi vermiş olursunuz


LUX nedir? (Aydınlık Düzeyi)
   Aydınlık düzeyi, bir yüzeyin birim alanına birim zamanda düşen ışık akısı miktarıdır. Tanım olarak, aydınlık düzeyi yüzeyin ışık akısının o yüzeyin alanına bölümüne eşittir.
1 lux= 1 Lümen / 1 m2        Lux=metrekareye düşen ışık miktarı

CANDELA (cd) (Kandela) nedir?  
   Belli bir yöne doğru elde edilen, görülebilen ışınıma ışık şiddeti yani Kandela denir denir.      (Cd  diyede gösterilir)

AYDINLATMADA BAZI BÖLGELERİN IŞIK SEVİYELERİ